Verimlilik ve İnovasyon İçin: Liderlik

Rekabet ve maliyetler arttıkça şirketler verimlilik üzerine çalışmalarını daha da yoğunlaştırıyorlar.

Sayısız yöntem, teknik bu konuda çalışanlara yardımcı olmakiçin yaratılıyor ve uygulanıyor. Kuşkusuz bu yöntem ve teknikler işe yarıyor ve verimlilik artışlarına yardım ediyor.

Ancak bugünlerde yaptığı işi daha az kaynakla daha çok çıktı üretecek şekilde yapmak olarak tanımlanan verimliliğin ötesine geçme ihtiyacını yoğun bir şekilde hissediyor. İnovasyon taleplerinin gün geçtikçe artmasının nedeni artık verimliliğin yeterli olmaması.

Ancak tüm bu çalışmalarda çok önemli bir faktörün, liderlik faktörünün atlandığı inancındayım. Şöyle anlatmaya çalışayım;

Düşünün bir çiftçi tarlasına iyi hasat almayı beklediği ürünleri ekmiş. Ekinleri her gün gözden geçiriyor, su veriyor, gübre veriyor, ayrık otlarını temizliyor ancak bir türlü beklediği ürünü alamıyor.

Her gün çabasını daha da arttırıyor ama sonuç değişmiyor. Çabasını arttırdıkça hayal kırıklığı da artıyor ve sinirleniyor. Sonrasında ürünle ilgi sonuçları tohuma, böceklere, kuşlara, yoğun olarak çalışanlara :) ve daha aklına gelebilecek tüm dış nedenlere bağlıyor. Ne var ki sonuç değişmiyor. 

Tanıdık geldi mi?

Sizce çiftçi neyi atladı?

Ben söyleyeyim, toprağın ürüne uygun olup olmadığını, o toprakta o ürünün nasıl yetişeceğini...

Aynı şey günümüz iş dünyası içinde geçerli. Yöneticiler tüm yeni uygulamaları deniyor ama bir türlü arzu ettikleri ilerlemeyi kaydedemiyorlar. Çünkü verimlilik ve inovasyonun üzerinde gelişeceği toprağı yani liderliği atlıyorlar.

Liderlik olmadan kurumların verimlilik ve inovasyonda ileri gitmesi maalesef mümkün olmuyor.

Peki nasıl bir liderliğe ihtiyaç var?

Basit üç işlevi yerine getiren ve bu işlevi yerine getirirken bunu kişisel bütünlük içinde yapan liderliğe ihtiyaç var. Liderlik için gerekli üç işlev ise;

a) Dahil etmek; tüm tarafları ve paydaşları yaratmaları beklenen geleceğe ortak etmek,

b) Öğretmek; liderin bildiği her şeyi öğreterek ekibindekilerin de kendisi gibi düşünmesini sağlamak,

c) İnsan yetiştirmek; en az kendi kadar yetkin insanlar yetiştirmek

Bunları yapan liderler kısa zamanda ekiplerinin kendileri kadar süreç ve sonuçları önemsediğini, çalışanların yaptıkları işin ötesine bakarak hareket ettiklerini, benzer bakış açıları ile düşünüp yeni öneriler getirdiklerini ve takım oyuncusu olarak sisteme katıldıklarını görüyor ve şahit oluyorlar.

Ancak bundan sonra verimlilik teknikleri verimli bir şekilde hayata geçirilebiliyor.

İlhan Gülertan
02/2022
Kategori:
Liderlik

DİĞER YAZILARIMIZ

Şimdilik bu kadar!

Yeniliklerden haberdar olmak için e-posta listemize kayıt olabilirsiniz.
Teşekkürler! E-postanıza onay bildirimi gönderildi.
Bir hata oluştu. Sayfayı yeniledikten sonra devam ediyorsa lütfen bizimle iletişime geçiniz.